. - .

this is www.Fcpasgiannina.gr blogspot


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΡΑΜΙΛΑΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς ξένισε ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπάσκετ με τον τρόπο παιχνιδιού που εφάρμοσε και παρουσίασε με την γαλλική Λιμόζ.
Η «ατσάλινη» άμυνα και η φιλοσοφία του «για να κερδίσεις πρέπει να δεχτείς έναν πόντο λιγότερο από τον αντίπαλο» έγινε μόδα στην Ευρώπη στα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Στο ποδόσφαιρο τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, ωστόσο από το παραδοσιακό «κατενάτσιο» των Ιταλών υπήρξαν πολλοί σύλλογοι που εμπνεύστηκαν και ακολούθησαν την ίδια τακτική.

Ο φετινός ΠΑΣ Γιάννινα ασπάζεται αυτή τη φιλοσοφία και έχει «χτίσει» την πορεία του στην φετινή Football League πάνω στην άμυνά του. Τα πέντε γκολ που έχουν παθητικό οι Ηπειρώτες στις 19 αγωνιστικές αποτελούν την κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη σε επίπεδο πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Ο ΠΑΣ έχει δεχτεί γκολ μόνο στα δύο παιχνίδια με τον Εθνικό (2η και 19η  αγωνιστική), άλλα τρία γκολ δέχτηκε στις αναμετρήσεις με Πανθρακικό (1η αγωνιστική), Πιερικό (4η αγωνιστική) και Λεβαδειακό (13η αγωνιστική).Αυτή η επίδοση ακτινογραφείται μέσα από κάποιους άξονες οι οποίοι καθορίζουν το αποτέλεσμα που βγαίνει στο γήπεδο. Η «Εξέδρα» εστιάζει σε αυτούς τους άξονες και τους παρουσιάζει αναλυτικά προκειμένου να γίνει πιο εύκολα κατανοητό πως οι Κυανόλευκοι έχουν δημιουργήσει την πιο συμπαγή άμυνα της Ευρώπης. Επιπλέον, παρουσιάζουμε τις δέκα κορυφαίες άμυνες της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς και τις ομάδες που έχουν το μικρότερο παθητικό στα κορυφαία πρωταθλήματα.

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Τα «χρυσά» γάντια
Λένε ότι για να δημιουργήσεις μια ισχυρή ομάδα ξεκινάς από έναν καλό τερματοφύλακα. Ο Στεφάν Ντεμόλ στο φετινό ΠΑΣ Γιάννινα έχει την τύχη να διαθέτει δύο ικανότατους γκολκίπερ, οι οποίοι έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην δημιουργία του σημαντικού ρεκόρ. Ο Φώτης Κηπουρός ήταν η αρχική επιλογή του Βέλγου προπονητή στην αρχή της σεζόν. Ο 36χρονος τερματοφύλακας με την εμπειρία του και τις ικανότητες που διαθέτει κατεύθυνε με μαεστρία τους αμυντικούς του μέχρι την 12η αγωνιστική. Σε αυτή τη ντουζίνα αγώνων ο Κηπουρός δέχτηκε μόλις τρία τέρματα. Χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, στα πλαίσια του rotation που εφαρμόζει στην ομάδα ο Ντεμόλ, την 13η αγωνιστική εμπιστεύτηκε τη θέση του τερματοφύλακα στον Γιώργο Σικαλιά. Ο 25χρονος πορτιέρο έχει βγάλει ασπροπρόσωπο τον προπονητή του στις επτά αναμετρήσεις που συμμετείχε, αφού έχει δεχτεί μόλις δύο τέρματα. Μπορεί ο Σικαλιάς να μην έχει την εμπειρία του Κηπουρού, ωστόσο διαθέτει όλα τα εφόδια για να γίνει ένας σπουδαίος τερματοφύλακας.

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Φούλ του άσσου!
Το κεφάλι του ήσυχο φαίνεται πως έχει ο Στεφάν Ντεμόλ σχετικά με την αμυντική τετράδα της ομάδας του. Ξεκινώντας από δεξιά προς τα αριστερά, οι βασικές επιλογές του Βέλγου προπονητή είναι οι Γιώργος Ντάσιος, Τάσος Πάντος, Ηλίας Κώτσιος και Βάντερσον Σκαρντοβέλι. Στα δύο άκρα συναντάμε δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Από τη μια ο μεγάλος αρχηγός, ο Ντάσιος, ο οποίος κάθε χρονιά που περνάει τον βρίσκει ακόμα πιο δυνατό, έμπειρο και ανταγωνιστικό. Στο αριστερό άκρο χρησιμοποιείται ο Βραζιλιάνος Βάντερσον που φέτος «βγάζει» μάτια. Ποδοσφαιριστής με πολύ μεγάλο ταλέντο, ο οποίος προσφέρει τα μέγιστα και στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας.
Φτάνοντας στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο, τα λόγια μοιάζουν περιττά. Οι Πάντος και Κώτσιος δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Δύο ποδοσφαιριστές με τεράστιες ποδοσφαιρικές παραστάσεις και μεγάλη αξία. Ωστόσο, το εκπληκτικό σε αυτή την συνεργασία είναι η χημεία που υπάρχει ανάμεσα σε αυτούς τους δύο παίκτες. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο του ΠΑΣ Γιάννινα μοιάζει σαν να παίζει μαζί εδώ και χρόνια και δικαιούται ένα μεγάλο κομμάτι από την πίττα της επιτυχίας.
ΜΕΣΟΙ: Το «διαμάντι» κάνει τη διαφορά
Όταν κάποια στιγμή ο Στεφάν Ντεμόλ αποφασίσει ότι ο κύκλος του στον ΠΑΣ Γιάννινα έχει κλείσει, μια από τις μεγαλύτερες παρακαταθήκες που θα έχει αφήσει πίσω του θα είναι ο Πολ Κεϊτά. Κάποιοι όταν πρωτοείδαν τον νεαρό αμυντικό μέσο να αγωνίζεται στα «διπλά» των Κυανόλευκων, μίλησαν για ένα ατόφιο ποδοσφαιρικό «διαμάντι». Η εξέλιξη του 19χρονου ποδοσφαιριστή δεν τους διαψεύδει, αφού ο Κεϊτά αποτελεί την αποκάλυψη του πρωταθλήματος. Το αόρατο τείχος που έχει στήσει για τον αντίπαλο μπροστά από την άμυνα της ομάδας του είναι ένας από τους κύριους λόγους της δημιουργίας του ρεκόρ. Ο Κεϊτά έχει πολύ ικανούς συμπαραστάτες όπως οι Πάρης Ανδράλας, Θέμης Τζημόπουλος και εσχάτως τον Χρήστο Πτσατζόγλου.

Τάσος Πάντος ο καθοδηγητής


Η εμπειρία του και η αγωνιστικότητά του είναι δύο πράγματα που δεν αμφισβητούνται. Ο Πάντος έγινε γνωστός στον Ολυμπιακό ως δεξιός μπακ, αλλά στον ΠΑΣ διδάσκει τον τρόπο που πρέπει να κινείται ένας στόπερ. Το «δέσιμό» του με τον Ηλία Κώτσιο είναι εντυπωσιακό και τα νούμερα τους κατατάσσουν ως το πιο δυναμικό δίδυμο της Ευρώπης.

ΤΟ TOP – 10 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΟΜΑΔΑ            ΧΩΡΑ               ΠΑΘΗΤΙΚΟ / ΑΓΩΝΕΣ             Μ.Ο.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝIΝΑ  Ελλάδα                                      5/19                  0,26

ΒΟΪΒΟΝΤΙΝΑ     Σερβία                                       5/15                  0,33

ΣΑΧΤΑΡ             Ουκρανία                                   7/19                  0,36

ΜΠΕΟΓΚΡΑΝΤ    Σερβία (β’ κατ.)                          7/17                  0,41

ΠΟΡΤΟ              Πορτογαλία                               7/17                  0,41

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ    Ελλάδα                                      9/19                  0,47

ΝΕΦΤΣΙ             Αζερμπαϊτζάν                             9/19                  0,47

ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ     Κροατία                         9/18                  0,5

ΝΤΙΝ. ΤΙΦΛΙΔΑΣ            Γεωργία                         9/18                  0,5

ΕΡ. ΑΣΤΕΡΑΣ      Σερβία                                       8/15                  0,53

Δεν υπάρχουν σχόλια: